Rick:"Als monteurs zijn we een kleine familie in het familiebedrijf"

Het is voor Rick Bosma (22) soms nog even zoeken in het bedrijf. Rustig wandelt hij tussen de collega’s,  machines, kledingzakken en containers vol wasgoed. Dan komt collega Freddy in het vizier. De ervaren monteur is bezig een paar vastgelopen handdoeken te verwijderen. Hulp heeft hij nog niet nodig.

 

,,Even kijken, ik ben hier in november vorig jaar begonnen als algemeen storingsmonteur. Hiervoor werkte ik bij een bedrijf in de zuivelsector. Ik zocht eigenlijk ook weer iets in die hoek totdat een kennis mij tipte dat ze hier bij Rentex nog iemand zochten. Ik heb gebeld, en eigenlijk klikte het meteen. Die open sfeer, geen poespas, recht door zee en vertrouwd. Dat spreekt mij aan. Het was na een paar gesprekken klaar, ik heb niet eens een sollicitatiebrief geschreven.

 

Het fijne is dat je hier vanaf dag één meteen meedraait in het proces. Niet eerst wat klusjes, maar meteen, hup, naar een storing. Altijd met een ervaren collega, want je krijgt met heel uiteenlopende storingen te maken. Wat dat betreft is hier veel te leren. De ene keer zit een fotocelletje scheef, is een transportbandje slap, maar je kunt ook worden opgeroepen voor een probleem in een droger of bij de eigen waterzuivering van het bedrijf.

 

Ja, in zo’n wasserij heb je echt van alles. Dat heb ik me nooit gerealiseerd. Ik woon al m’n hele leven in Bolsward, zag die groene vrachtwagens altijd wel rijden, maar had eerlijk gezegd geen idee wat hier allemaal gebeurt. Er zit een nauwkeurig logistiek systeem achter, we verzorgen ontzettend veel was voor instellingen in heel Nederland en je hebt hier een complex productieproces met allerlei technische installaties, milieuregels en hygiënevoorschriften. Dat zie je pas als je hier een tijdje rondloopt.

 

We werken met z’n negenen als monteurs in een drieploegendienst. Overdag vaak storingen verhelpen, onderdelen vervangen, werkzaamheden bijhouden in logboeken en soms reparaties voorbereiden die ’s nachts worden uitgevoerd. Het is een leuke ploeg, een kleine familie in het familiebedrijf. Wat er in de werkplaats wordt besproken, ook privé, dat blijft daar. Dat voelt heel vertrouwd.

 

Die sfeer was voor mij belangrijk, maar ook dat ik me hier verder kan ontwikkelen. Je kunt diverse interne en externe opleidingen volgen, is me verteld. Ik hoop later door te stromen naar een leidinggevende positie of misschien een eigen bedrijf. Dat zie ik allemaal wel. Eerst maar veel en breed ervaring opdoen. Wat dat betreft zit ik hier goed. Laatste zei iemand, het lijkt hier wel een speeltuin voor een monteur. Voor spelen heb je hier geen tijd, maar je leert hier wel alle facetten van het vak.’’