BLOG

Baanbrekende robot maakt onze mensen happy

Baanbrekende robot maakt onze mensen happy

 

Nieuwe innovatie tilt de ergonomie naar grotere hoogte

Op onze afdeling dienstkleding zorg heeft een technologische revolutie plaatsgevonden. Een geavanceerde robot hangt de grote partijen gewassen kleding volautomatisch in de containers voor vervoer naar de klant. Een belangrijke stap vooruit, die door betere ergonomie en minder fysieke belasting bijdraagt aan gezonde werkomstandigheden. En dat maakt onze mensen blij, want er moeten zo’n 250.000 stuks schone kleding per week de deur uit. Deze nieuwe Rentex innovatie is het resultaat van een unieke samenwerking met onze leveranciers en andere partners.

 

Speeltuin voor technici

Deze primeur in robotisering komt voort uit de ambitie om zo maatschappelijk verantwoord mogelijk te ondernemen. En het zit natuurlijk ook in ons DNA om de was van onze opdrachtgevers in de zorg steeds efficiënter en duurzamer te verwerken. Dat betekent dat onze technische collega’s en partners continu worden uitgedaagd om ideeën te bedenken en tot leven te brengen. In deze speeltuin voor technici werken we nauw samen met leveranciers en andere partijen. Door deze wisselwerking worden experimenten en plannen concrete innovaties, zoals dit gerobotiseerde systeem.  

 

Unieke samenwerking

Over wisselwerking gesproken, zonder de inbreng van onze partners DBM, Movexx, ABS en Jensen  was dit project niet van de grond gekomen. Tijdens een uniek samenwerkingstraject van bijna twee jaar is het systeem ontwikkeld, getest en geproduceerd. De afstemming tussen de verschillende partners kon soms een uitdaging zijn. Denk alleen al aan de gezamenlijke ontwikkeling van de complexe softwaresystemen, een huzarenstukje. Dankzij de ambitieuze inzet van alle betrokkenen is het ontwikkelproces met vlag en wimpel geslaagd. Voorjaar 2023 werd de robot operationeel en konden de mensen van de afdeling Dienstkleding met de nieuwe robot kennismaken. 

 

Pioniersrol voor de wasserijbranche

Met de nieuwe robot lopen we voorop in de wasserijbranche. Niet alleen vanuit onze bedrijfstak en andere branches in Nederland, maar vanuit de hele wereld wordt met grote interesse over onze schouder meegekeken naar deze baanbrekende oplossing. Wie ons een beetje kent, weet dat demonstratief voorop lopen bij Rentex nooit een doel op zich is. Deze innovatie komt spontaan voort uit onze bedrijfscultuur van creatief denken, pionieren en vooral ook samenwerken. ‘Taking Care Together’ is ons motto, ook als het om innovatie gaat.   

 

Op naar 50.000 stuks wasgoed per dag

De robot gaat op termijn aan twee kanten tegelijk bedrijfskleding in containers hangen. De ervaringen met het doorontwikkelen van nu eerst één kant nemen we mee naar de volgende fase, waar we momenteel aan werken. Zodra beide zijden operationeel zijn kan de robot twee keer zoveel containers laden. De capaciteit is dan 50.000 stuks wasgoed per dag. Ondertussen kijken we alweer vooruit. Bijvoorbeeld om te testen hoe de robot de containers automatisch met transporthoezen kan uitrusten, en optimaal kan samenwerken met onze Automatic Guided Vehicles.  

 

Stroom van nuttige data

De introductie van deze spraakmakende nieuwe robot betekent een significante verbetering van de ergonomie voor onze mensen in de afdeling dienstkleding. Andere voordelen zijn de optimale belading van de containers en de constante stroom van nuttige data. Uit de gegevens kunnen we afleiden hoe we onze dienstverlening weer verder kunnen verbeteren. Natuurlijk vraagt de robot wel wat nieuwe vaardigheden om te bedienen, maar dat gaat snel en wordt door onze medewerkers als een mooie uitdaging ervaren.

 

Duurzaam

Innovatie en ergonomie zijn sleutelwoorden om steeds duurzamer de was voor de zorg te doen, en onze ecologische voetafdruk verder te verkleinen. Bij Rentex zetten we ons vol in om een bijdrage te leveren aan een gezonde en prettige toekomst voor onze kinderen en kleinkinderen. Via ons YouTube kanaal kunt u de werking van de robot zien; https://youtu.be/SX-d6B2ORAE?si=BycLPGgoZat9Lz6m