BLOG

Onze mensen over samenwerken

We gaan een rondje werkvloer doen. Loop je mee?

 

In ons familiebedrijf werken 450 doorzetters uit maar liefst 26 landen. Samen maken ze onze dagelijkse waslogistiek voor de zorg tot een succes. Belangrijk voor goed samenwerken is een werkomgeving waar je respect krijgt. Voor wie je bent, waar je vandaan komt en wat je kunt. En wie kan je dat nou beter uitleggen dan onze mensen zelf? De werkvloer aan het woord.

 

“Je werkt hier in je eigen flow”

Op de afdeling Platgoed komen we Ciska tegen. Als productiemedewerkster zorgt ze ervoor dat artikelen als handdoeken, lakens en theedoeken worden gemangeld en/of gevouwen. “Ik doe hier echt van alles,” vertelt Ciska, “van dit wasgoed verzorgen tot andere afdelingen helpen, zoals nu even bij de spreien. Hoe de samenwerking is? Ik kan het goed met mijn collega’s vinden, de contacten zijn prima. Ik ben lekker to the point over hoe we het beste kunnen werken. Dat wordt gewaardeerd. Je werkt hier in je eigen flow, met veel vrijheid. Ik mag ook graag de slingers ophangen. Lol hebben houdt je werk leuk.”

 

“Hier blijf ik voorlopig!”

Debby en Aleksandra  werken samen als productiemedewerkers in de stomerij. Debby, die binnenkort eerste medewerkster wordt: “In het begin was het wennen, maar de vriendschappelijke sfeer viel meteen op. Ik bouwde snel een band op met mijn collega’s. Misschien ook omdat ik graag mensen help die net beginnen. Het voelt hier als één grote familie.” Aleksandra heeft bij Rentex veel mensen leren kennen: “We hebben een gezellige werksfeer, heel belangrijk! Iedereen helpt elkaar en staat voor elkaar klaar. Toen ik hier kwam veranderde mijn leven, ook door de mensen om me heen. Toen ik een vast contract kreeg dacht ik: hier blijf ik voorlopig!”

 

“Goeie vrienden aan over gehouden”

Hij is een topper in storingen oplossen: Gerbrand, eerste medewerker en operator. We zijn op de afdeling waar persoonlijke was wordt verwerkt. Zoals overhemden, broeken en pyjama’s. Gerbrand: “Na allerlei baantjes zocht ik vastigheid en begon ik bij Rentex. En nu ben ik hier alweer 23 jaar. Ik voel me hier gewoon prettig, tussen leuke collega’s. Ik heb er goeie vrienden aan over gehouden. Je moet ook zelf een beetje de sfeer maken. Ik ben altijd relaxed, laat me niet gek maken, maar ik werk ook hard. Iedereen kan bij me terecht. Als er iets is lossen we het als team op.”

 

“Slipcursus met onze vrachtwagens’

Ons eigen transportbedrijf heeft 45 chauffeurs, met Wiebe als teamleider: “Wij zorgen dat de schone was op tijd wordt afgeleverd bij onze klanten en wij begeleiden de chauffeurs. Rentex is een informele club. Iedereen is heel benaderbaar, van de werkvloer tot de directie. Zonder afspraak even binnenlopen kan gewoon. Laatst gingen we met een hele colonne Rentex vrachtwagens naar het circuit voor een slipcursus met onze grote trucks. En we kregen een etentje omdat we het beste scoorden op medewerkers-tevredenheid. Goede samenwerking en oog voor elkaar hebben, dat maakt zo’n prestatie mogelijk.”

 

“Snel geaccepteerd”

Ariadna werkt op de afdeling Platgoed en voelde zich snel thuis bij Rentex: “Als transgender maak je vaak mee dat mensen aan je moeten wennen. Daarom was ik verbaasd dat ik bij Rentex zo snel en gemakkelijk geaccepteerd werd. Dat is namelijk niet overal even vanzelfsprekend. Ik krijg lang niet altijd zo snel contact met anderen. Maar de mensen zijn hier zo vriendelijk. Ik ben heel blij met de spontane en open manier waarop mijn collega’s met me omgaan. Dit is echt een thuis voor me. En dat maakt het werk natuurlijk alleen maar leuker!”

 

“Kansen om je te ontwikkelen”

Ze werkt alweer bijna 40 jaar in allerlei functies bij Rentex: Ankie van de klantenservice, de afdeling die ze tegenwoordig runt. Ankie: “Je krijgt hier mooie kansen om je te ontwikkelen. Ik groeide van productiemedewerkster tot teamleider van een hele afdeling. Wat ik interessant vond is de Laundry Experience, een dag meedraaien bij een andere afdeling. Op de werkvloer of op kantoor. Zo liep ik een keer met de technische dienst mee. Dan leer je elkaar goed begrijpen, je weet wat er speelt en je kunt je makkelijker in de ander verplaatsen. En je leert weer nieuwe mensen kennen.”

 

“Iedereen mag zichzelf zijn”

Even een momentje met Antje, eerste medewerkster op de afdeling dienstkleding. Het is druk en ze gaat zo naar huis, maar tussen de bedrijven door kunnen we snel een woordje wisselen. Antje: “Ik werk hier nu bijna twee jaar met plezier en trots, omdat we grote ziekenhuizen en zorginstellingen met de was helpen. Toen ik hier kwam had ik gelijk een hele goeie klik met mijn collega’s. Die krijgen echt wel dikke kudos. Natuurlijk zijn we allemaal anders, maar dat maakt niks uit. Iedereen mag zichzelf zijn en accepteert elkaar!”

 

“De manier van leiding geven spreekt me aan”

Andrea begon bij Rentex met kleding sorteren en ophangen. “Ik mocht al snel ook ander werk  proberen. Tof, want zo kan ik mijn skills verder verbeteren. Wat me opviel toen ik hier kwam werken? Hoe aardig de mensen zijn. Ik ging thuis door een moeilijke periode en dan leven je collega’s oprecht met je mee. Rentex is een bedrijf dat je knuffelt als het nodig is, daarom besloot ik om te blijven. Ook de manier van leiding geven spreekt me aan. Je hebt geen baas die zegt wat je moet doen, maar een leider met wie je samenwerkt.”
 

“Het gaat om wie je bent en wat je wilt”

Operator Ritesh, bij Rentex opgeleid, weet alles van elektrotechniek. Hij zorgt er samen met zijn collega’s voor dat het wasproces soepel draait. “Ik heb veel eigen verantwoordelijkheid,” vertelt Ritesh. “Als er iets mis gaat ben ik de eerste om in te springen. Mijn eerste indruk van Rentex was direct positief. Het ging niet gelijk over je papieren en diploma’s, maar om wie je bent en wat je graag wilt. We staan voor elkaar klaar, bij alles wat er bij ons werk komt kijken. Ook mensen van de directie komen vaak langs, er is interesse voor je. Je kan wel zeggen dat ik fluitend naar m’n werk ga.”

 

“We kunnen zelfstandig werken”

Op de inpakafdeling gaat de was in kant-en-klare pakketten de containers in, voor verzending naar de klant. Hier ontmoeten we Michael. “Ik ging hier eigenlijk aan de slag omdat het dichtbij huis is. Maar dat ik er al jaren met veel plezier werk zegt alles. We kunnen zelfstandig werken, je wordt niet op je vingers gekeken. En we hebben goed contact met de andere afdelingen, bijvoorbeeld met de jongens van het dok waar de vrachtwagens worden geladen. Daardoor gaat ons werk lekker vlot.  We ondernemen samen ook veel buiten het werk om. Laatst zaten we nog met z’n allen een hapje te eten bij de wok.”