BLOG

Toveren met textiel

Geen hocus pocus maar duurzaam samenwerken

Miljoenen washandjes, spreidekens, slabben en sopdoekjes. Bergen linnengoed voor bed, bad en keuken. Bakken vol infuusjassen en incontinentie-onderleggers. Dag in dag uit leveren we het allemaal schoon af bij ziekenhuizen en zorginstellingen. Hoe we dat voor elkaar toveren? Kwestie van samenwerken, met een textielpartner die de stof perfect beheerst.

 

Waar halen we het vandaan?

Allereerst, waar komt al dat textiel nou eigenlijk vandaan? Peter van der Meer, manager kleding en textielbeheer bij Rentex: “Gewoon inkopen en klaar is Kees zou je zeggen. Maar achter die ogenschijnlijke eenvoud zit een scala van uitdagingen. Heeft het textiel de juiste samenstelling, klopt het gewicht en voldoet de samenstelling aan de vereiste NEN 750 normen? Welk textiel heeft een naamlabel nodig, of een RFID-chip? En hoe ben je zeker van continuïteit en een duurzaam levensduur? Er komt veel ervaring en expertise bij kijken.”

 

Samenwerking met HeboVanDijk

Textielreiniging gaat over wastechnologie en betrouwbaarheid tegen de laagste mogelijke kosten. Maar het verhaal begint bij het textiel zelf. Peter: “Om een duurzame en hoogwaardige collectie textiel samen te kunnen stellen, werken we nauw samen met HeboVanDijk, onze vaste partner voor de levering van textielproducten.” HeboVanDijk is één van de grootste textielgroothandels voor de wasserijsector in de Benelux. Door de jaren heen ontwikkelde het bedrijf een schat aan kennis van textiel en de internationale textielmarkt.

 

Zorgeloos

Frank Hendricks, directeur van HeboVanDijk: “Onze samenwerking is gebaseerd op gelijkwaardig partnership. We kennen elkaar goed. Daarom kunnen we maatwerk leveren voor een passende invulling van de ambities van Rentex en de klanten van Rentex.”

Peter: “Door onze nauwe samenwerking zijn we continu zeker van textiel dat aan onze wensen voldoet. Zoals altijd voldoende voorraad, een marktconforme prijs en snelle uitlevering op afroep.”Frank: “Het gaat ons er om dat Rentex continu op onze kennis en kwaliteit kan rekenen. Door die zorgeloosheid kan Rentex zich op de kernactiviteiten focussen.”

 

Telen, spinnen, verven, weven

Om welke kennis en kwaliteit gaat het dan bijvoorbeeld? Frank: “Je moet alles weten van de innovaties en optimaliseringen. En inzicht hebben in de hele keten, met alle disciplines. Zoals telen, spinnen, verven, weven, veredelen, confectioneren en transporteren.” Peter: “Textiel inkopen is een specialisme, daarom halen we ons textiel niet rechtstreeks bij de bron. Alleen al door opslag, transport en administratie zouden onze overheadkosten aanzienlijk hoger uitpakken. Door deze strategische samenwerking kunnen we flinke besparingen realiseren en weten we dat de kwaliteit elke dag optimaal is.”

 

Dezelfde duurzame ambities

Zeg je Rentex, zeg je duurzaam. Bijdragen aan een schone wereld heeft bij Rentex evenveel urgentie als de klant ontzorgen met schoon textiel. “Ook in deze ambitie vinden we elkaar,” onderstreept Frank. “Bij HeboVanDijk volgen we de ontwikkelingen in duurzaam textiel op de voet. We zijn gecertificeerd voor de duurzaamheidskeurmerken GRS, OCS en GOTS. Als je zoals Rentex voor verantwoord textiel kiest, vind je bij ons een duurzaam gecertificeerd assortiment dat bovendien circulair is.”

 

Supervieze washandjes weer smetteloos

Peter: “Duurzaam werken begint vaak gewoon bij het dagelijks gebruik. Neem een washandje. We reinigen er miljoenen van voor ziekenhuizen en zorginstellingen. Verplegend personeel vindt ze al snel te vies voor de was. Soms belanden ze al na 2 à 3 keer gebruiken bij het afval. Ze worden nog vaak als wegwerpartikel ervaren, net als luiers en soms ook theedoeken en handdoeken. Begrijpelijk. Mensen weten vaak niet dat zelfs de meest vieze washandjes na een wasbeurt bij Rentex weer als nieuw en brandschoon zijn. Weggooien is dus absoluut niet nodig.”

 

Terug naar het begin

Tot slot even terug naar de oorsprong, het begin van de keten. Frank: “Producenten en leveranciers moeten onze Code of Conduct ondertekenen. Er staan uitgangspunten in over onderwerpen als een verbod op kinderarbeid, veilige werkomstandigheden en passende lonen.” Peter: “Ook de Code of Conduct sluit goed aan op het Rentex DNA. We willen de klant niet zomaar schoon textiel voor toveren en that’s it. De grondstoffen, een eerlijke prijs en werkgevers die hun mensen goed behandelen, ook dat hoort bij onze bewuste aanpak. We zijn daarom ook ISO 9001 en ISO 14001 gecertificeerd. En aangesloten bij MVO Nederland. Duurzaam wassen begint al bij de makers van textiel.”